Water op je plat dak kan een vervelend probleem zijn. Onder de dakproblemen is dit spijtig genoeg een veelvoorkomend probleem met grote gevolgen. Het kan immers leiden tot lekkages, schimmel, houtrot en andere schade aan je dak en je woning. Maar hoe ontstaat water op je plat dak eigenlijk? En wat kan je doen om het te voorkomen of te verhelpen? We geven je een overzicht van de mogelijke oorzaken en oplossingen voor water op je plat dak en vertellen je ook over het belang van je dak te laten inspecteren door een professionele dakwerker.
Een van de belangrijkste oorzaken van water op je plat dak is een slechte afwatering. Als het regenwater niet goed kan wegstromen via de afvoer of de dakrand, blijft het op je dak staan. Dit kan komen door een verstopte afvoer, een te kleine afvoer, een te lage dakrand of een te vlak dak. Een plat dak moet namelijk altijd een minimale helling hebben van 1,5% om het water af te voeren. Als je dak te vlak is, kan je het laten ophogen door een dakdekker.
Een andere mogelijke oorzaak van water op je plat dak is een beschadigde dakbedekking. Als er scheuren, blazen, plooien of gaten in je dakbedekking zitten, kan het water erdoorheen sijpelen en onder je dakbedekking blijven staan. Dit kan de levensduur van je dakbedekking aanzienlijk verkorten en lekkages veroorzaken. Het is daarom belangrijk om je dakbedekking regelmatig te inspecteren en te repareren of te vervangen als dat nodig is.
Wat kan je doen tegen water op je plat dak? Er zijn verschillende maatregelen die je kan nemen om water op je plat dak te voorkomen of te verhelpen. Hier zijn enkele tips:
Maak de afvoer regelmatig schoon van bladeren, vuil en mos. Controleer of de afvoer groot genoeg is voor de hoeveelheid water die op je dak valt. Verhoog de dakrand als die te laag is om het water tegen te houden.
Laat je dak ophogen als het te vlak is om het water af te voeren. Je kan kiezen voor een traditionele helling met isolatieplaten of voor een groendak met een substraatlaag die het water opvangt en vertraagt.
Kies voor een waterdichte en duurzame dakbedekking die bestand is tegen de weersomstandigheden. Laat je dakbedekking regelmatig inspecteren en repareren of vervangen als dat nodig is.
Ventileer de ruimte onder je plat dak om condensatie en schimmel te voorkomen. Zorg voor voldoende luchttoevoer en -afvoer via ventilatieroosters of mechanische ventilatie.
De dakbedekking van een plat dak heeft een grote invloed op de levensduur, de isolatie en de uitstraling van je woning. Een goede dakbedekking beschermt je huis tegen vocht, warmteverlies en geluidsoverlast. Terwijl een slechte dakbedekking daarentegen kan leiden tot allerlei problemen, zoals houtrot, schimmel, vochtplekken, hogere energiekosten en een lagere waarde van je woning
Om deze problemen te voorkomen of op te lossen, is het verstandig om de dakbedekking minstens één keer per jaar te laten inspecteren door een professionele dakwerker. Een dakwerker kan de staat van de dakbedekking beoordelen, eventuele gebreken opsporen en herstellen, en advies geven over preventieve maatregelen. Zo kun je de levensduur van je dakbedekking verlengen en de kwaliteit van je woning verbeteren.
Niet elke dakwerker is even betrouwbaar, vakkundig en voordelig. Daarom is het belangrijk om je goed te laten informeren voordat je een dakwerker inschakelt voor de inspectie van je dakbedekking. Dakwerken Apers heeft jaren van ervaring en kennis op het gebied van platte daken en kan de nodige referenties en certificaten voorleggen. Daarnaast geven ze je graag een vrijblijvende en transparante offerte. Contacteer hen hier voor mee informatie.
Pierstraat 420
2630 Aartselaar
Tel: 03 844 33 00
Fax: 03 844 71 88
info@dakwerken-apers.be
www.dakwerken-apers.be
Tevreden klanten belonen ons gemiddeld met
Voorkom hoge kosten en verdere schade aan uw dak