Het dak boven ons hoofd biedt ons veel veiligheid en comfort. De meesten van ons staan hier niet heel vaak bij stil, maar een goed dak is erg belangrijk. Een slecht dak kan namelijk meerdere gevolgen hebben en die zijn niet zo positief. Een kapot dak met versleten dakpannen kan inderdaad een groot probleem zijn, niet alleen vanwege de ongemakken die het met zich meebrengt, maar ook vanwege de gezondheidsrisico's die het kan veroorzaken. Het vocht dat door het dak lekt, kan schimmel- en meeldauwgroei veroorzaken, vooral als het niet snel wordt gerepareerd. Schimmelsporen kunnen allergische reacties veroorzaken, zoals niezen, hoesten, huiduitslag en irritatie aan de ogen, neus en keel. Mensen met astma of andere ademhalingsproblemen kunnen er nog meer last van hebben. Op lange termijn kan blootstelling aan schimmels leiden tot chronische gezondheidsproblemen, waaronder luchtwegaandoeningen en allergieën. Daarom is het belangrijk om een kapot dak zo snel mogelijk te repareren om verdere schade en gezondheidsrisico's te voorkomen. Het vervangen van de dakpannen kan al voldoende zijn. Laten we eens kijken wat het kost om de dakpannen te vervangen.
Om te bepalen of dakpannen aan vervanging toe zijn, kun je controleren of ze poreus zijn en lekkages veroorzaken. Dit kun je doen door op de pannen te tikken. Een heldere klank duidt er vaak op dat de dakpannen nog goed zijn, terwijl een doffe klank erop wijst dat er vocht in zit en dat ze aan vervanging toe zijn. Bovendien kunnen panschilfers in de goot erop wijzen dat de dakpannen verouderen. Hieronder kan je wat meer lezen over de levensverwachting van de twee populairste soorten dakpannen: betonnen en keramische dakpannen. Dit kan je ook als leidraad nemen om te bepalen of je pannen aan vervanging toe zijn.
Het materiaal: De belangrijkste factor die de prijs van je dakpannen beïnvloedt, is het materiaal waarvan de dakpannen zijn gemaakt. Laten we de belangrijkste materialen eens op een rij zetten zodat je een idee van de prijzen krijgt en je zelf kunt bepalen wat de kost van het vervangen van je dakpannen is:
Keramische dakpannen zijn een populaire dakbedekking waarvoor je tussen de 35 en de 70 euro per m² betaalt. Ze worden gebakken met klei en soms wordt er nog een glazuurlaag op gelegd om de levensduur te vergroten. Deze dakpannen zijn mede heel populair door hun lange levensduur. Er zijn zelfs woningen waarvan de dakpannen na 100 jaar nog steeds in goede staat zijn.
Deze dakpannen worden niet gebakken maar wel gegoten, zoals je bijna altijd met beton doet. Na het gieten krijgen de meeste betonnen dakpannen extra coating om de groei van mos tegen te gaan. Vraag dit zeker na als je voor deze dakpannen gaat. Betonnen dakpannen zijn milieuvriendelijk en de prijs bedraagt rond de 50 euro per m² om je dak te vernieuwen. Ze hebben een levensduur van om en bij de 30 jaar.
Nu we de prijs van de materialen in kaart hebben gebracht, zijn er nog een aantal zaken die mee de totale kost van het vervangen van je dakpannen bepaalt. Zo is er natuurlijk de oppervlakte van het dak. Logischerwijze, hoe groter het oppervlakte hoe hoger de prijs. Daarnaast bestaan er ook verschillende types dakpannen; namelijk holle of platte. Elk van deze types kan je bovendien met of zonder sluiting kopen. Je keuze hier bepaalt eveneens de uiteindelijke prijs. Tot slot is er nog de bereikbaarheid van je dak. Voor een moeilijk te bereiken dak moeten ervaren dakwerkers vaak extra materiaal inzetten om de dakpannen te kunnen vervangen.
Bij het vervangen van de dakpannen is de prijs trouwens niet alleen afhankelijk van de afbraak van je huidige dak en het type dakpannen dat je kiest. Er kunnen nog andere factoren een belangrijke invloed hebben op de prijs van je nieuwe dak. Zo zijn er tegenwoordig heel wat woningen met zonnepanelen op het dak. Wil je nieuwe dakpannen dan zullen deze zonnepanelen eerst moeten verwijderd en dan weer geïnstalleerd worden. Een extra kost die het prijskaartje aanzienlijk kan doen oplopen.
Daarnaast wordt vaak geadviseerd om bij de vervanging van dakpannen ook meteen de isolatie van het dak aan te pakken, moest er nog geen of oude isolatie aanwezig zijn. Je legt immers niet elk jaar je hele dak open en dan kan het interessant zijn om van de situatie gebruik te maken om meteen een extra isolatie aan te brengen. Het kost je op dat moment misschien wel iets meer, maar je bespaart wel kosten als je al van plan was om in de toekomst dakisolatie aan te brengen. Bovendien zijn er heel wat premies voor dakisolatie op de markt. Check zeker eens bij de overheden en bij je netbeheerder om na te gaan op welke premies je recht hebt.
Zoek je een ervaren dakwerker om je dakpannen te vervangen, contacteer dan zeker Dakwerken Apers om vrijblijvend een offerte te laten opmaken. Ze bekijken graag samen met jou wat de beste dakpannen zijn en op welke premies je recht hebt. Contacteer ze hier.
Pierstraat 420
2630 Aartselaar
Tel: 03 844 33 00
Fax: 03 844 71 88
info@dakwerken-apers.be
www.dakwerken-apers.be
Tevreden klanten belonen ons gemiddeld met
Voorkom hoge kosten en verdere schade aan uw dak