Als je een nieuw huis gaat bouwen of je bestaande dak wilt renoveren, heb je de keuze uit verschillende type daken en dakbedekkingen. Maar welke optie past het beste bij jouw wensen, budget en stijl? We geven je via dit artikel graag een idee van de meest voorkomende type daken en de dakbedekking die je voor deze daken zou kunnen gebruiken. Tot slot kijken we naar de beste dakwerker voor jouw nieuwe dak. Hij kan je een perfect idee geven van wat een nieuw dak nu precies kost.
Er zijn veel verschillende type daken die we onmogelijk allemaal kunnen bespreken. Laten we daarom eens kijken naar de zes meest populaire:
dit is het klassieke dak met twee hellende zijden die in een punt samenkomen. Het is een eenvoudige en goedkope constructie die geschikt is voor regio's met veel neerslag, omdat het water goed afvoert. Bovendien biedt het veel ruimte voor een zolder of een dakkapel. Het nadeel is dat het gevoelig is voor windbelasting en meer onderhoud vereist dan een plat dak.
dit is een horizontaal dak zonder hellingshoek. Het is een moderne en goedkope optie die vooral geschikt is voor stedelijke omgevingen waar de ruimte beperkt is. Je kunt een plat dak gebruiken voor een daktuin, een terras of zonnepanelen. Het nadeel is dat het water minder goed afvoert dan een schuin dak en dat het sneller kan slijten door weersinvloeden.
dit is een dak met vier hellende zijden die in een punt samenkomen. Het lijkt op een zadeldak, maar dan met twee extra driehoekige vlakken aan de korte kanten. Het is een stabiele en weerbestendige constructie die een mooie uitstraling geeft aan je huis. Bovendien heb je meer zolderruimte dan bij een zadeldak. Het nadeel is dat het complexer en duurder is om te bouwen dan een zadeldak.
dit is een dak met dubbele hellende zijden, waarbij de onderste helft steiler is dan de bovenste helft. Het lijkt op een schilddak, maar dan met gebroken vlakken. Het is een elegante en historische optie die extra zolderruimte biedt, bijvoorbeeld voor een slaapkamer of een hobbyruimte. Het nadeel is dat het ook complexer en duurder is om te bouwen dan een zadeldak of een schilddak.
dit is een dak met één hellende zijde. Het is een eenvoudige en moderne optie die makkelijk te bouwen is. Je kunt het combineren met een plat dak of met andere lessenaarsdaken voor een speels effect. Het nadeel is dat je minder ruimte hebt op zolder dan bij een zadeldak of een schilddak en dat je risico loopt op waterafvoerproblemen als de hellingshoek te klein is.
dit is geen aparte dakvorm, maar een manier om je bestaande dak te isoleren aan de buitenzijde. Hierbij wordt er isolatiemateriaal aangebracht tussen de draagconstructie en de dakbedekking van je schuine dak. Het voordeel hiervan is dat je tot 50% energie kunt besparen en dat je wooncomfort verhoogt. Het nadeel is dat het een grotere investering vergt dan alleen nieuwe dakbedekking en dat je je dak moet renoveren.
Nu we de verschillende type daken in wat meer detail hebben bekeken, is de volgende logische vraag welke dakbedekking je best kiest. Net zoals er heel wat type daken zijn, zijn er ook heel wat soorten dakbedekking mogelijk, afhankelijk van het type dak (hellend of plat), de prijs, de levensduur, de uitstraling en het onderhoud. Hieronder vind je vier veelgebruikte soorten dakbedekking:
dit zijn keramische of betonnen tegels die in elkaar passen en op je schuine dak worden gelegd. Het is een goedkope en populaire optie die je huis een traditionele look geeft. Je kunt kiezen uit verschillende kleuren, vormen en maten. Het voordeel van dakpannen is dat ze lang meegaan (30 tot 50 jaar) en dat ze makkelijk te vervangen zijn. Het nadeel is dat ze relatief zwaar zijn en dat ze kunnen beschadigen door vorst, wind of mos.
dit zijn dunne platen van natuursteen of vezelcement die op je schuine dak worden bevestigd. Het is een duurdere en exclusievere optie dan dakpannen, die je huis een elegante en authentieke uitstraling geeft. Je kunt kiezen uit verschillende kleuren, formaten en legpatronen. Het voordeel van leien is dat ze erg lang meegaan (25 tot 100 jaar) en dat ze weinig onderhoud vergen. Het nadeel is dat ze moeilijker te plaatsen zijn en dat ze kunnen breken of verkleuren.
dit is een soort asfalt dat op je platte dak wordt gesmolten of gelijmd. Het is een goedkope en veelgebruikte optie voor platte daken, die je dak waterdicht en brandwerend maakt. Je kunt kiezen uit verschillende kleuren en afwerkingen. Het voordeel van bitumen is dat het makkelijk te plaatsen is en dat het zich goed hecht aan de ondergrond. Het nadeel is dat het minder lang meegaat (20 tot 40 jaar) dan andere soorten dakbedekking en dat het gevoelig is voor uv-straling, scheuren en krimp.
dit is een synthetisch rubber dat op je platte dak wordt gelijmd of mechanisch bevestigd. Het is een duurdere en modernere optie dan bitumen, die je dak waterdicht, elastisch en milieuvriendelijk maakt. Je kunt kiezen uit verschillende diktes en afwerkingen. Het voordeel van EPDM is dat het erg lang meegaat (30 tot 50 jaar) en dat het weinig onderhoud nodig heeft. Het nadeel is dat het moeilijker te plaatsen is en dat het minder goed bestand is tegen mechanische beschadigingen.
Zoals je ziet, zijn er veel mogelijkheden om je dak vorm te geven en te bedekken. Welke optie je kiest, hangt af van verschillende factoren, zoals je budget, je smaak, je woonomgeving, de voorschriften van je gemeente en je gewest, de staat van je dakconstructie, de isolatiegraad van je dak, ... Om de beste keuze te maken, raden we je aan om advies in te winnen bij een professionele dakwerker. Die kan je informeren over de voor- en nadelen van de verschillende type daken en dakbedekkingen, een offerte op maat maken en je dak vakkundig plaatsen of renoveren. Dakwerken Apers is zo’n vakkundige dakwerken service die je graag advies geeft over de verschillende mogelijkheden. Contacteer hen vrijblijvend voor meer informatie of een op maat gemaakte offerte.
Pierstraat 420
2630 Aartselaar
Tel: 03 844 33 00
Fax: 03 844 71 88
info@dakwerken-apers.be
www.dakwerken-apers.be
Tevreden klanten belonen ons gemiddeld met
Voorkom hoge kosten en verdere schade aan uw dak