Als je van plan bent om je zolder bijvoorbeeld te verbouwen tot een extra leefruimte, dan is het belangrijk om je zolderdak goed te isoleren. Ook zonder specifieke verbouwing is zolderdakisolatie terecht vaak een van de eerste werken die mensen in hun nieuwe woning laten uitvoeren. Via deze isolatie voorkom je immers warmteverlies, bespaar je op je energiekosten, verhoog je je wooncomfort en vermijd je vocht- en geluidsproblemen. Maar waar moet je op letten bij het isoleren van je zolderdak? En heb je recht op een premie of premies voor dakisolatie? In deze blog geven we je tips en vertellen we je alles over het isoleren van je zolderdak.
Hoe jouw zolderdak isoleren?
Er zijn twee manieren om je zolderdak te isoleren: langs de binnenzijde of langs de buitenzijde. De keuze hangt af van de staat van je dak, de beschikbare ruimte en je budget.
Zolderdak isoleren langs de binnenzijde: dit is de meest eenvoudige en goedkope optie als je dak nog in goede staat is en je geen onderdak hebt. Een isolatiespecialist plaatst het isolatiemateriaal tussen de houten balken van de dakconstructie. Dit kan met isolatiedekens, isolatieplaten, spuitisolatie of inblaasisolatie. Het is belangrijk om een dampscherm aan te brengen aan de warme kant van de isolatie om condensatie te voorkomen. Het nadeel van deze methode is dat je wat ruimte verliest aan de binnenkant van je dak.
Zolderdak isoleren langs de buitenzijde: dit is een grondigere en duurdere optie als je dak aan vervanging toe is of als je geen ruimte wilt verliezen aan de binnenkant. Een dakwerker plaatst het isolatiemateriaal bovenop de bestaande dakconstructie. Dit gebeurt meestal met harde isolatieplaten van kunststof hardschuim. Deze methode zorgt voor een naadloze en koudebrugvrije isolatielaag die de levensduur van je dak verlengt.
Welk materiaal kan je voor zolderdak isolatie kiezen?
Er zijn verschillende materialen mogelijk voor het isoleren van je zolderdak. De keuze hangt af van de gekozen methode, de gewenste isolatiewaarde, de dikte en de prijs. Enkele veelgebruikte materialen zijn:
Minerale wol: dit zijn flexibele isolatiedekens of -platen van glaswol of rotswol. Ze hebben een goede thermische en akoestische isolatiewaarde, zijn brandveilig en dampopen. Ze zijn geschikt voor het isoleren van je zolderdak langs de binnenzijde.
Kunststof hardschuim: dit zijn harde isolatieplaten van polystyreen (EPS of XPS), polyurethaan (PUR) of polyisocyanuraat (PIR). Ze hebben een hoge thermische isolatiewaarde, zijn vochtbestendig en lichtgewicht. Ze zijn geschikt voor het isoleren van je zolderdak langs de buitenzijde.
Spuitisolatie: dit is een vloeibaar isolatiemateriaal dat wordt gespoten op het dakoppervlak. Het vormt een naadloze laag die alle kieren en gaten opvult. Het heeft een hoge thermische isolatiewaarde, is vochtwerend en snel aan te brengen. Het is geschikt voor het isoleren van je zolderdak langs de binnenzijde.
Inblaasisolatie: dit zijn kleine korrels of vlokken van cellulose, houtvezel, glaswol of EPS die worden ingeblazen in de holtes tussen de dakconstructie. Ze hebben een goede thermische en akoestische isolatiewaarde, zijn dampopen en ecologisch. Ze zijn geschikt voor het isoleren van je zolderdak langs de binnenzijde.
Wat kost een zolderdak isoleren?
De prijs voor het isoleren van je zolderdak hangt af van verschillende factoren, zoals het oppervlak, het materiaal, de methode en de afwerking. Gemiddeld moet je rekenen op een prijs ergens tussen de 20 en de 100 euro m² exclusief btw en inclusief plaatsing. Dit zijn slechts richtprijzen. Voor een exacte prijs op maat vraag je best offertes aan bij je dakwerker. Zo kan je makkelijk prijzen, materialen en werkwijzen vergelijken en de beste keuze maken voor jouw situatie.
Heb ik recht op een premie voor zolderdak isolatie?
Ja, als je je zolderdak laat isoleren door een erkende vakman, kan je aanspraak maken op een dakisolatie premie van de netbeheerder. Deze bedraagt een aantal euro per m² als je dak een isolatiewaarde (R-waarde) heeft van minstens 4,5 m²K/W. Als je dak een hogere isolatiewaarde heeft, kan je een hogere premie krijgen. Best is om advies in te winnen bij de netbeheerder of bij je dakwerken specialist.
Daarnaast kan je ook profiteren van een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21% als je woning ouder is dan 10 jaar en je de werken laat uitvoeren door een erkende vakman.
Waarop letten bij het isoleren van je zolderdak?
Het isoleren van je zolderdak is een slimme investering, maar er zijn wel enkele aandachtspunten waar je rekening mee moet houden:
Zorg voor een goede ventilatie: als je je zolderdak isoleert, moet je ook zorgen voor een goede ventilatie van de zolderruimte. Zo voorkom je vochtproblemen, schimmelvorming en een slechte luchtkwaliteit. Je kan kiezen voor natuurlijke ventilatie via roosters of ramen, of voor mechanische ventilatie via een ventilatiesysteem.
Vermijd koudebruggen: dit zijn plekken waar de isolatielaag onderbroken wordt door bijvoorbeeld leidingen, balken of dakramen. Hierdoor kan er warmte ontsnappen en condensatie ontstaan. Je kan koudebruggen vermijden door de isolatielaag zo naadloos mogelijk aan te brengen en alle openingen goed af te dichten.
Kies voor een geschikte afwerking: na het isoleren van je zolderdak kan je kiezen voor een afwerking naar wens. Dit kan met gipsplaten, houten panelen, laminaat, behang, verf, ... Let er wel op dat de afwerking aangepast is aan het type isolatiemateriaal en dat het dampscherm niet beschadigd wordt.
Schakel een vakman in: het isoleren van je zolderdak is geen eenvoudige klus die je zelf kan doen. Het vergt kennis, ervaring en het juiste materiaal. Bovendien heb je alleen recht op premies en subsidies als je de werken laat uitvoeren door een erkende vakman. Een vakman kan je ook advies geven over de beste methode, het meest geschikte materiaal en de optimale isolatiewaarde voor jouw situatie.
De beste vakman voor zolderdakisolatie
Het isoleren van je zolderdak is een kunst op zich. Een kunst die je best laat uitvoeren door een ervaren vakman. Dakwerken Apers is zo’n bedrijf dat dankzij haar jarenlange ervaring, heldere communicatie en op maat gemaakte aanpak elk jaar weer tientallen zolders op succesvolle wijze weet te isoleren. Contacteer hen hier vrijblijvend voor meer informatie.
Ik had verschillende dakwerkers aangesproken. Bij Dakwerken Apers had ik direct een goed gevoel. Ze hebben alles exact uitgevoerd zoals afgesproken. En dan nog eens aan zeer correcte prijs.
Patrick Gosselin - Boom
Ik had een lek aan mijn dak en Apers heeft er alles aan gedaan om dit supersnel te komen repareren. Omdat ze zo'n goed werk hadden geleverd heb ik ze later nog laten terugkomen om mijn gevelleien te komen vernieuwen.
Erik Van Vlossem - Merksem
Bij de verbouwingen van ons huis was ik op zoek naar een dakwerker. Mijn collega raadde me Dakwerken Apers aan. Ze zei “Dit is het bedrijf waar je bij moet zijn!”. Ze zijn betrouwbaar, professioneel en starten altijd met volle motivatie aan hun werk.
Rita Somers - Hemiksem
Bij de plaatsing van ons nieuw dak was Dakwerken Apers van de partij. Dakwerken Apers is een team van vakmannen die garant staan voor kwaliteit, flexibiliteit en vriendelijkheid,
Jan Van De Velde - Niel
Als gespecialiseerd renovatie bedrijf hebben wij al met verschillende dakwerkers samengewerkt. Wij kunnen met zekerheid zeggen dat Dakwerken Apers de meest getalenteerde dakwerker is van de regio. Hij werkt stipt, snel en nauwkeurig.