Isolatie tussen de kepers: tips and tricks

May 21, 2024

Isoleren tussen de kepers is een veelgebruikte methode bij het isoleren van een hellend dak. Kepers zijn de horizontale balken die de structuur van het dak vormen en het isolatiemateriaal wordt tussen deze balken geplaatst. Deze methode is vooral populair omdat het een efficiënte manier is om de warmte binnen te houden en de kou buiten, wat essentieel is voor energiebesparing en comfort. We geven je graag enkele tips and tricks, vertellen je meer over het verschil tussen isoleren boven en tussen de kepers en informeren je tot slot over de premies en subsidies waar je voor dakisolatie recht op hebt.

Waar rekening mee houden bij het installeren van isolatie tussen de kepers?

Er zijn echter verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van deze isolatiemethode. Een van de belangrijkste overwegingen is de dikte van het isolatiemateriaal. Omdat de ruimte tussen de kepers beperkt is, kan dit de hoeveelheid isolatiemateriaal die gebruikt kan worden beperken, wat weer invloed heeft op de thermische efficiëntie. Het is daarom cruciaal om hoogwaardig isolatiemateriaal te kiezen dat een goede thermische weerstand biedt binnen de beschikbare ruimte.

Een ander aspect om in gedachten te houden is de ventilatie. Goede ventilatie is noodzakelijk om vochtproblemen te voorkomen, die kunnen leiden tot schimmelgroei en aantasting van de dakconstructie. Bij isolatie tussen de kepers moet er dus gezorgd worden voor een adequate luchtstroom, wat soms een uitdaging kan zijn.

Bij het isoleren tussen de kepers is het ook belangrijk om een dampscherm te installeren. Dit helpt om te voorkomen dat vochtige binnenlucht in de isolatie terechtkomt, wat de isolatiewaarde kan verminderen en vochtproblemen kan veroorzaken.

Het is duidelijk dat isolatie tussen de kepers een effectieve manier kan zijn om een dak te isoleren, maar het vereist zorgvuldige planning en uitvoering om ervoor te zorgen dat het maximale potentieel wordt bereikt. Het is altijd aan te raden om een professional te raadplegen voor advies op maat voor uw specifieke situatie.

Isolatie tussen kepers

Isolatie tussen de kepers vs isolatie boven de kepers

Bij het isoleren van een dak zijn er verschillende opties die je kunt overwegen. Een van de belangrijkste keuzes die je moet maken, is of je het dak wilt isoleren boven of tussen de kepers. Isolatie boven de kepers kan effectief warmteverlies bij de bron stoppen en laat toe dat er meer isolatiemateriaal gebruikt wordt, wat kan resulteren in betere thermische prestaties. Echter, deze methode kan leiden tot mogelijke ventilatieproblemen, wat in de zomer kan resulteren in oververhitting en in de winter in condensproblemen. Het is daarom belangrijk om zorgvuldig te overwegen en ervoor te zorgen dat er voldoende ventilatie is.

Isolatie tussen de kepers beperkt de hoeveelheid isolatiemateriaal die gebruikt kan worden, maar biedt minder kans op ventilatieproblemen en een betere luchtstroom tussen de isolatie en het dak. Dit kan leiden tot betere ventilatie en minder luchtvochtigheid. Het is echter minder thermisch efficiënt dan de isolatie boven op de kepers.

Het is trouwens ook mogelijk om de kepers uit te diepen met een houten framewerk om een grotere isolatiedikte toe te laten, of een tweede isolatielaag van harde isolatieplaat te gebruiken die onder de kepers geplaatst wordt. Dit kan vooral nuttig zijn voor zolders die gebruikt worden voor opslag en toch geïsoleerd moeten worden.

Premie voor dakisolatie in Vlaanderen

Dakisolatie is een essentiële stap in het verduurzamen van woningen en het verlagen van energiekosten. In Vlaanderen wordt dit erkend en ondersteund door verschillende premies die huiseigenaren kunnen aanvragen om de kosten van dakisolatie te verlagen. Deze subsidies zijn een stimulans voor energiebesparing en dragen bij aan de klimaatdoelstellingen van de regio.

De Vlaamse overheid biedt via 'Mijn VerbouwPremie' financiële steun voor dakrenovatie en dakisolatie. Deze premie is beschikbaar voor zowel isolatiewerken uitgevoerd door een aannemer als doe-het-zelf-projecten. Het is belangrijk om te weten dat de premies kunnen variëren afhankelijk van het inkomen van de aanvrager, de omvang van de werkzaamheden en of de werkzaamheden door een aannemer worden uitgevoerd.

Bovendien biedt Fluvius, de netbeheerder in Vlaanderen, een EPC-labelpremie aan voor woningen die een significante energierenovatie ondergaan binnen vijf jaar na de aankoop. Deze premie is bedoeld om eigenaren te motiveren hun woningen energiezuiniger te maken. Daarnaast is er een totaalrenovatiebonus, ook bekend als de BENO-pass, die extra premies biedt wanneer naast dakisolatie minstens twee andere energiebesparende investeringen worden gedaan.

Het is ook mogelijk om gemeentelijke en provinciale premies te ontvangen voor dakisolatie. Deze premies variëren per gemeente en kunnen een waardevolle aanvulling zijn op de bovengenoemde subsidies.

Je dak laten isoleren door Dakwerken Apers

Dakwerken Apers is een gerenommeerd bouwbedrijf gespecialiseerd in dakwerken, gevelbekleding en isolatie, met meer dan 30 jaar ervaring. Ze bieden een breed gamma aan diensten, van het plaatsen van nieuwe daken tot isolatiewerkzaamheden en staan bekend om hun kwalitatief hoogwaardige materialen en vakmanschap. Klanten waarderen hun transparante afspraken, punctualiteit en de heldere, snelle offertes zonder onverwachte kosten. Bovendien helpt Dakwerken Apers bij het aanvragen van de nodige premies voor isolatiewerkzaamheden, wat kan resulteren in een aanzienlijke vermindering van de energiefactuur. Contacteer hen hier vrijblijvend voor meer informatie of voor een offerte.

Map dakwerken apers

Algemene Dakwerken Apers BVBA

Pierstraat 420
2630 Aartselaar

Tel:    03 844 33 00
Fax:   03 844 71 88

info@dakwerken-apers.be
www.dakwerken-apers.be

4.5 stars

Tevreden klanten belonen ons gemiddeld met

4,7/5

Gratis Offerte

Voorkom hoge kosten en verdere schade aan uw dak

Bedankt! We contacteren u spoedig.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
...of bel ons zelf op

Waarom kiezen voor Apers?

  • Bullet points
    Meer dan 30 jaar ervaring
  • Bullet points
    Vele realisaties
  • Bullet points
    Goede en transparante afspraken
  • Bullet points
    Heldere en snelle offerte
  • Bullet points
    Geen onverwachte kosten
  • Bullet points
    Punctueel, steeds op tijd

Onze klanten zeggen waarom...

Tevreden klanten

Ik had verschillende dakwerkers aangesproken. Bij Dakwerken Apers had ik direct een goed gevoel. Ze hebben alles exact uitgevoerd zoals afgesproken. En dan nog eens aan zeer correcte prijs.

Patrick Gosselin - Boom
Tevreden klanten

Ik had een lek aan mijn dak en Apers heeft er alles aan gedaan om dit supersnel te komen repareren. Omdat ze zo'n goed werk hadden geleverd heb ik ze later nog laten terugkomen om mijn gevelleien te komen vernieuwen.

Erik Van Vlossem - Merksem
Tevreden klanten

Bij de verbouwingen van ons huis was ik op zoek naar een dakwerker. Mijn collega raadde me Dakwerken Apers aan. Ze zei “Dit is het bedrijf waar je bij moet zijn!”. Ze zijn betrouwbaar, professioneel en starten altijd met volle motivatie aan hun werk.

Rita Somers - Hemiksem
Tevreden klanten

Bij de plaatsing van ons nieuw dak  was Dakwerken Apers van de partij. Dakwerken Apers is een team van vakmannen die garant staan voor kwaliteit, flexibiliteit en vriendelijkheid,

Jan Van De Velde  - Niel
Tevreden klanten

Als gespecialiseerd renovatie bedrijf hebben wij al met verschillende dakwerkers samengewerkt. Wij kunnen met zekerheid zeggen dat Dakwerken Apers de meest getalenteerde dakwerker is van de regio. Hij werkt stipt, snel en nauwkeurig.

Rudy van der vliet  - Rumst