Een enkelsteens muur, vaak aangetroffen in oudere woningen, garages en schuren, bestaat uit één laag stenen zonder spouw of binnenmuur. Hierdoor zijn deze muren bijzonder gevoelig voor warmteverlies en vochtproblemen. Door het isoleren van een enkelsteens buitenmuur, kunnen deze problemen aanzienlijk worden verminderd en geef je jouw woning op verschillende vlakken een belangrijke boost. Laten we eens kijken wat deze voordelen zijn en waarom het naar onze mening beter is om een enkelsteens buitenmuur langs de buitenzijde in plaats van langs de binnenzijde te isoleren.
Een enkelsteens buitenmuur is een constructie die vaak voorkomt bij oudere gebouwen, zoals woningen gebouwd vóór 1920, garages en schuren. Deze muur bestaat uit één laag bakstenen zonder isolerende spouw of binnenmuur. Hierdoor kan de muur koud aanvoelen en is deze gevoelig voor warmteverlies en vochtproblemen. Je hoeft je dus al niet af te vragen of je de spouwmuur moet isoleren of niet, maar toch is het isoleren van een enkelsteens muur belangrijk om energiekosten te besparen en het wooncomfort te verhogen. Isolatie kan zowel aan de binnen- als buitenkant van de muur worden aangebracht, afhankelijk van de situatie en voorkeur. Bij isolatie aan de buitenkant worden vaak isolatieplaten gebruikt, die vervolgens afgewerkt kunnen worden met bijvoorbeeld crepi, gevelplaten of hout. Dit kan ook leiden tot een nieuwe uitstraling van het gebouw en tot waardevermeerdering van het pand. Bij isolatie aan de binnenkant wordt meestal een voorzetwand geplaatst, waarbij er ruimte ontstaat voor isolatiemateriaal zoals glaswol of PIR. Maar laten we eens dieper ingaan op voordelen van langs de buitenzijde isoleren.
Het isoleren van een enkelsteens buitenmuur langs de buitenkant biedt verschillende voordelen die zowel op korte als lange termijn merkbaar zijn.
Een van de grootste voordelen van het isoleren van een enkelsteens buitenmuur is de potentiële besparing op stookkosten. Warmte ontsnapt gemakkelijk via muren zonder spouw, wat leidt tot hogere energierekeningen. Door de buitenmuur te isoleren, wordt de warmte beter vastgehouden in de winter en buiten gehouden in de zomer, wat resulteert in een constantere binnentemperatuur en een comfortabeler woonklimaat.
Bovendien vermindert isolatie aan de buitenkant het risico op vochtproblemen. Koude muren zijn vatbaarder voor doorslaand vocht en de vorming van mos en algen. Isolatie helpt deze problemen te voorkomen door de muurtemperatuur te verhogen en condensatie te verminderen.
Een ander voordeel is de nieuwe uitstraling die het gebouw krijgt na het aanbrengen van de isolatie. De keuze van de afwerking, zoals crepi, gevelplaten of hout, bepaalt de nieuwe look van het gebouw. Dit kan niet alleen de esthetiek verbeteren, maar ook de waarde van het pand verhogen, wat voordelig kan zijn bij toekomstige verhuur of verkoop.
Het isoleren van een enkelsteens buitenmuur kan ook bijdragen aan een duurzamere leefomgeving door de CO2-uitstoot te verminderen. Minder energieverbruik betekent een lagere CO2-voetafdruk, wat gunstig is voor het milieu.
Wanneer het gaat om het isoleren van een enkelsteens buitenmuur, staan huiseigenaren vaak voor een keuze: isoleren langs de buitenkant of langs de binnenkant. Wij zouden resoluut voor isolatie langs de buitenzijde kiezen tenzij het echt niet anders kans omwille van esthetische of structurele problemen. We proberen onze keuze voor isolatie van de buitenzijde van een enkelsteens muur graag te motiveren zodat je zelf een goed onderbouwde keuze kunt maken.
Het isoleren van een enkelsteens muur langs de buitenkant wordt vaak gezien als een effectieve manier om warmteverlies te verminderen. Dit komt omdat de isolatie direct op de buitenmuur wordt aangebracht, wat helpt om de thermische massa van de muur binnen de geïsoleerde zone te houden. Hierdoor blijft de warmte beter behouden in de winter en blijft het koeler in de zomer.
Een ander voordeel van buitenisolatie is dat het de kans op vochtproblemen vermindert. Door de buitenmuur te isoleren, wordt voorkomen dat vocht doordringt en schade aanricht aan de binnenkant van de muur. Bovendien kan het isoleren van de buitenkant van de muur de esthetiek van een gebouw verbeteren, aangezien het vaak gepaard gaat met een nieuwe gevelafwerking, zoals crepi, gevelplaten of hout
Een belangrijk nadeel van binnenisolatie kan zijn dat het de bruikbare binnenruimte enigszins vermindert. Ook moet er zorgvuldig worden omgegaan met dampremmende lagen om condensatie binnen de muurstructuur te voorkomen, wat kan leiden tot vochtproblemen. Deze 2 zeer belangrijke zaken doen ons neigen naar het isoleren van de buitenmuur als de beste oplossing.
Bij het isoleren van een enkelsteens buitenmuur is het belangrijk om professioneel advies in te winnen om de beste methode voor jouw situatie te bepalen. Een gevelwerker kan een inspectie uitvoeren en gericht advies geven over de meest geschikte isolatiemethode voor je woning. Gevelspecialist Dakwerken Apers is al jaar en dag een ervaren rot in het vak. Contacteer hen voor meer informatie of een vrijblijvende offerte.
Pierstraat 420
2630 Aartselaar
Tel: 03 844 33 00
Fax: 03 844 71 88
info@dakwerken-apers.be
www.dakwerken-apers.be
Tevreden klanten belonen ons gemiddeld met
Voorkom hoge kosten en verdere schade aan uw dak