Welke dakbedekking kiezen voor mijn plat dak?

February 12, 2024

Als je een plat dak hebt, heb je verschillende opties om het te bedekken. Een van de meest populaire en duurzame keuzes is roofing, ook wel bitumen genoemd. Roofing is een waterdicht materiaal dat bestaat uit meerdere lagen die op elkaar worden gebrand of gelijmd. Het kan gebruikt worden als nieuwe dakbedekking of om je plat dak te renoveren. In dit artikel bespreken we zowel de voordelen als nadelen van roofing als dakbedekking voor je plat dak en vergelijken we het materiaal met andere dakbedekkingen zoals EPDM en PVC. Zo krijg je een goed beeld van welke dakbedekking de beste keuze voor jouw plat dak is.

De voordelen en nadelen van roofing als dakbedekking voor je plat dak

Dakbedekking plat dak

Roofing heeft een aantal voordelen die het tot een aantrekkelijke optie maken als dakbedekking voor je plat dak.

  • Ten eerste is roofing zeer sterk en bestand tegen scheuren, barsten, krimpen of uitzetten. Het kan dus goed omgaan met temperatuurschommelingen en weersinvloeden.
  • Ten tweede is roofing makkelijk te plaatsen en te herstellen. Het kan op maat gesneden worden en over bestaande dakbedekkingen heen gelegd worden. Als er een beschadiging is, kan die eenvoudig gerepareerd worden met een nieuwe laag roofing.
  • Ten derde is roofing relatief goedkoop in vergelijking met andere dakbedekkingen. De prijs hangt af van het type en de kwaliteit van de roofing, maar gemiddeld betaal je tussen de 40 en 75 euro per vierkante meter, inclusief plaatsing.
  • Roofing heeft ook enkele nadelen die je in overweging moet nemen.
  • Een nadeel is dat roofing niet erg milieuvriendelijk is. Het materiaal is moeilijk te recycleren en kan schadelijke stoffen uitstoten bij verhitting of verbranding.
  • Een ander nadeel is dat roofing niet erg esthetisch is. Het heeft meestal een zwarte of grijze kleur die na verloop van tijd kan verbleken of vuil worden. Je kunt echter perfect een groendak maken van je roofing dak. Een wortelwerend doek eronder en wat groene vingers en je kunt van start gaan.
  • Een laatste nadeel is dat roofing niet erg isolerend is. Het houdt de warmte niet goed vast in de winter en kan oververhit raken in de zomer. Daarom is het aan te raden om een extra isolatielaag aan te brengen onder of boven de roofing.

Rooding als dakbedekking in vergelijking met andere dakbedekkingen

Hoe verhoudt roofing zich tot andere dakbedekkingen voor je plat dak? We vergelijken het kort met twee andere populaire opties: EPDM en PVC.

EPDM is een synthetisch rubber dat ook waterdicht en duurzaam is. Het heeft als voordeel dat het elastisch is en dus beter bestand tegen scheuren en perforaties. Het heeft ook een langere levensduur dan roofing, tot wel 50 jaar. Het nadeel van EPDM is dat het duurder is dan roofing, gemiddeld tussen de 60 en 100 euro per vierkante meter, inclusief plaatsing. Het is ook minder makkelijk te plaatsen en te herstellen dan roofing.

PVC is een kunststof die ook waterdicht en duurzaam is. Het heeft als voordeel dat het lichter is dan roofing en dus minder belastend voor de dakconstructie. Het heeft ook een hogere isolatiewaarde dan roofing, waardoor je energie kunt besparen. Het nadeel van PVC is dat het nog duurder is dan EPDM, gemiddeld tussen de 70 en 120 euro per vierkante meter, inclusief plaatsing. Het is ook minder sterk dan EPDM of roofing en kan sneller beschadigd raken door scherpe voorwerpen of vogels.

Samengevat kunnen we zeggen dat roofing een goede keuze is voor je plat dak als je op zoek bent naar een sterke, makkelijke en goedkope dakbedekking. Het heeft wel enkele nadelen op het gebied van milieu, esthetiek en isolatie maar die kun je wel opvangen met extra maatregelen.

Extra voordelen van een plat dak

Dat een plat dak heel wat voordelen heeft, dat wist je misschien al. Standaard denken we meteen aan plaatsbesparing, uitzicht en prijs als we het over de voordelen van deze dakbedekking hebben, maar er zijn nog enkele andere leuke voordelen waar je misschien nog niet aan gedacht had. Zo maak je van je platte dak een duurzame, comfortabele en aantrekkelijke plek waar het heerlijk vertoeven is.

Een groen dak:

Een groen dak is een dak dat bedekt is met planten zoals sedum, gras, mossen of bloemen. Een groen dak zorgt voor een betere isolatie van je woning, waardoor je minder energie verbruikt voor verwarming of koeling. Bovendien draagt een groen dak bij aan de biodiversiteit, de luchtkwaliteit en de waterhuishouding in je dorp of stad. En hoeft het nog gezegd, wie een groendak heeft, weet dat het de perfecte plek is om te ontspannen of te tuinieren.

Zonnepanelen:

Zonnepanelen zijn een duurzame manier om je eigen elektriciteit op te wekken uit zonlicht. Een plat dak is ideaal voor het plaatsen van zonnepanelen, omdat je ze in elke richting kunt oriënteren om er het meeste rendement uit te halen. Ze verminderen je CO2-uitstoot en je energierekening en met de nodige premies en belastingvoordelen wordt de aankoop van zonnepanelen helemaal interessant!

Terras:

Een terras is een gezellige en praktische manier om je woonruimte te vergroten en met de juiste dakbedekking en constructie biedt een plat dak de mogelijkheid om een terras aan te leggen, waar je kunt genieten van het uitzicht, de zon en de frisse lucht. Installeer je eigen loungehoek, een plekje voor de barbecue en waarom niet… je eigen jacuzzi!

De beste installateur van dakbedekking voor je plat dak

Wie op zoek is naar een specialist als het op platte daken aankomt, moet zeker eens bij Dakwerken Apers horen. Dankzij hun jarenlange ervaring en hun expertise op gebied van roofing weten ze perfect wat jouw plat dak nodig heeft. Contacteer hen vrijblijvend voor meer informatie of een op maat gemaakte offerte.

Map dakwerken apers

Algemene Dakwerken Apers BVBA

Pierstraat 420
2630 Aartselaar

Tel:    03 844 33 00
Fax:   03 844 71 88

info@dakwerken-apers.be
www.dakwerken-apers.be

4.5 stars

Tevreden klanten belonen ons gemiddeld met

4,7/5

Gratis Offerte

Voorkom hoge kosten en verdere schade aan uw dak

Bedankt! We contacteren u spoedig.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
...of bel ons zelf op

Waarom kiezen voor Apers?

  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • Vele realisaties
  • Goede en transparante afspraken
  • Heldere en snelle offerte
  • Geen onverwachte kosten
  • Punctueel, steeds op tijd

Onze klanten zeggen waarom...

Tevreden klanten

Ik had verschillende dakwerkers aangesproken. Bij Dakwerken Apers had ik direct een goed gevoel. Ze hebben alles exact uitgevoerd zoals afgesproken. En dan nog eens aan zeer correcte prijs.

Patrick Gosselin - Boom
Tevreden klanten

Ik had een lek aan mijn dak en Apers heeft er alles aan gedaan om dit supersnel te komen repareren. Omdat ze zo'n goed werk hadden geleverd heb ik ze later nog laten terugkomen om mijn gevelleien te komen vernieuwen.

Erik Van Vlossem - Merksem
Tevreden klanten

Bij de verbouwingen van ons huis was ik op zoek naar een dakwerker. Mijn collega raadde me Dakwerken Apers aan. Ze zei “Dit is het bedrijf waar je bij moet zijn!”. Ze zijn betrouwbaar, professioneel en starten altijd met volle motivatie aan hun werk.

Rita Somers - Hemiksem
Tevreden klanten

Bij de plaatsing van ons nieuw dak  was Dakwerken Apers van de partij. Dakwerken Apers is een team van vakmannen die garant staan voor kwaliteit, flexibiliteit en vriendelijkheid,

Jan Van De Velde  - Niel
Tevreden klanten

Als gespecialiseerd renovatie bedrijf hebben wij al met verschillende dakwerkers samengewerkt. Wij kunnen met zekerheid zeggen dat Dakwerken Apers de meest getalenteerde dakwerker is van de regio. Hij werkt stipt, snel en nauwkeurig.

Rudy van der vliet  - Rumst